PORTOROŽ, 14. decembra 2018 - V JK Pirat so pod streho spravili še eno uspešno sezono. Nastopi naših jadralcev so v klubski kroniki znova pustili pečat dobrih uvrstitev. Prav tako odlično pa se je klub izkazal pri organizaciji regat, ki so v Portorož privabile številne jadralce iz vse Evrope.

Nedvomno se tudi letos pod rezultati letošnjega leta prvi podpisujeta Tina Mrak in Veronika Macarol. V začetku avgusta se je v danskem Aarhusu odvijalo svetovno prvenstvo za olimpijske razrede, na katerem so se za države že delile prve olimpijske norme. Uvodoma skromen nastop sta uspešno nadaljevali in tako osvojili najpomembnejši cilj te sezone – Sloveniji sta v ženskem 470 prijadrali mesto na prihajajoči olimpijadi v Tokiu.
V drugih jadralskih vodah, toda nič manj zavzeto pa so se izkazali tudi najmlajši jadralci razreda optimist. V postavi letošnje slovenske reprezentance so stali trije jadralci (Toni Benčič, Svit Dujmovič Šterpin in Yelizaveta Levandovska, ki so se na zahtevnem prizorišču evropskega prvenstva dobro odrezali. Ob zaključku tekmovalne sezone pa so v domač pristan prinesli še kolajne z državnega prvenstva: zdaj že nekdanja Piratovka Yelizaveta Levandovska kot drugo uvrščena med dekleti, ter Roža Sabadin kot 3. kadetinja. Vseskozi nas z odličnim jadranjem razveseljuje Svit Dujmovič Šterpin, ki pa se ga obenem drži smola prehitrih štartov. "Prepričan sem, da Svit veliko zmore in da lahko z dodatnim trdim delom pričakujemo od njega vrhunske rezultate v prihodnosti," je po prvem kriteriju za sezono 2019 povedal trener Luka Domijan.
Tudi slednjemu velja nameniti nekaj besed. Od poletja dalje je Domijan, sicer izkušen laserist, prevzel krmilo ekipe optimistov. V njem so otroci hitro prepoznali resnega vodjo, ki pa jim izven resnih okvirov dela še vedno pušča, da jadranje zanje ostaja tudi zabava in sprostitev.
Z željo po okrepitvi mladinskega razreda je klub letos nadaljeval smelo zastavljeno delo v razredih 420 in 470, ki s trenerjem Mitjo Mikulinom že zelo resno postavljajo smernice in načrte za prihodnjo sezono. Veter je sicer premešal obstoječe posadke, a vnema za nadaljnje delo ne kopni. Ravno v segmentu mladinskega jadranja se je klub letos še kako izkazal na nedavnem trening kampu, ki je pustil izjemno dober vtis pri organizaciji International 420 Class Association.
Vsekakor velja tu omeniti Sandro Lipovec, ki je septembra znova postala državna prvakinja v razredu Laser radial.
Oktober je dober, pravijo. Kar je za JK Pirat potrdil Branko Brčin, ki je v vlogi taktika tekmoval na jadrnici GIOGI, ta pa je na svetovnem prvenstvu razreda MELGES 32 v Cagliariju osvojila 2. mesto! Pred tem so postali tudi zmagovalci svetovne serije Melges 32 World League! Odličen izplen je zabeležila tudi jadrnica Nika, na kateri jadrajo tudi naši jadralci, saj je postala svetovni prvak v razredu RC44!
Nedvomno so od letošnje pomladi dalje boljši tudi pogoji za delo, saj je piranska občina v namen predala prvi nacionalni panožni center za jadranje – Jadralni center Portorož. Gre za investicijo, ki jadralcem zagotavlja odlične pogoje za pripravo pred jadranjem in kakovostno izvedbo regat ter shranjevanje dragocene jadralne opreme. Kar bodo člani JK Pirat še kako dobro lahko izkoristili julija prihodnje leto, ko bo v Portorožu potekalo mladinsko svetovno prvenstvo razreda 470, v soorganizaciji s tržaškima kluboma Società velica Barcola Grignano in TPK Sirena.
Veseli ob zaključku sezone ter novim izzivom naproti so tako v petek, 14. decembra, člani in podporniki kluba skupaj nazdravili. Za popestritev dogajanja pa so v nedeljo, 16. decembra, poskrbele posadke 420 in 470, ki so na morju pred klubom zaplesale božični defile, kakopak pod taktirko priložnostnega Božička Mitje Mikulina.

Srečno vsem jadralkam in jadralcem!

Foto: Matej Gerželj in Mitja Mikulin