ENOSHIMA- Predolimpijska regata V Enoshimi je 363 jadralcev iz 47 držav pričakala s pestrimi razmerami. Sprva tajfun, ki je na prizorišču naslednjih olimpijskih iger pustil visoke valove in močan veter, nato domala brezvetrje z mešanico nestanovitnega vetra. Vse to je tako ali drugače krojilo usodo tudi slovenskima jadralkama, Tini Mrak in Veroniki Macarol.

“Na prvi dan predolimpijske regate smo imeli odlične pogoje, z vetrom z morja od 15 do 20 vozlov. Zabeležili sva 4. in 6. mesto in sva trenutno na skupnem 4. mestu. Najina prioriteta na tej regati je, da izboljšava slabosti v jadranju v tukajšnjih pogojih, ki sva jih imeli na svetovnem prvenstvu. Za naslednje dni je napovedanega manj vetra,” sta iz dežele vzhajajočega sonca sporočili najboljši slovenski jadralki.
Drugi dan predolimpijske regate so jadralce na morju pričakale popolnoma drugačne razmere kot na začetku tekmovanja. Za razliko od prvega dne je v zalivu Sagami pihalo komaj 10 vozlov vetra, po katerem sta obe slovenski posadki odjadrali le eno regato. To sta Tina Mrak in Veronika Macarol v konkurenci 20 ekip razreda 470 končali na četrtem mestu in po odbitku najslabšega rezultata, včerajšnjega šestega mesta, nazadovali na skupno peto mesto.
Na polovici olimpijske generalke in ob zelo pestrih pogojih pa ni nič nenavadnega, da so tudi rezultati zelo raznoliki. Tina Mrak in Veronika Macarol sta po polovici izpeljanega programa še vedno ostali na petem mestu, a sta žal že naslednji dan zdrsnili na rob deseterice. Po koncu vseh 10 regat pa se dekletoma žal ni izšlo po pričakovanjih, saj sta v zadnjih dveh plovih s 14. in 18. prihodom v cilj nazadovali na 11. mesto in tako ostali brez možnosti sodelovanja v sklepnem obračunu.

VRSTNI RED
470 Ž – 20 posadk, 10 regat, odbitek najslabše
1. FRA Aloïse Retornaz/Camille Lecointre – 36 točk
2. GBR Hannah Mills/Eilidh McIntyre – 37 točk
3. POL Agnieszka Skrzypulec/Jolanta Ogar – 46 točk
4. JPN Ai Yoshida /Miho Yoshioka – 48 točk
5. ESP Silvia Mas Depares/Patricia Cantero Reina – 49 točk
6. BRA Fernanda Oliveira/Ana Barbachan – 54 točk
7. CHN Haiyan Gao/Mengxi Wei – 64 točk
8. ESP Barbara Cornudella/Sara Lopez – 80 točk
9. NED Lobke Berkhout/Afrodite Zegers – 85 točk
10. SUI Linda Fahrni/Maja Siegenthaler – 88 točk

11. SLO Tina Mrak/Veronika Macarol – 88 točk