PORTOROŽ, 22. september 2019 - Zadnja poletna dneva sta jadralce, ki so se zbrali v Portorožu, nagradila s fantastičnimi razmerami. Organizatorju, JK Pirat, pa omogočila, da je že prvi dan do zgodnjega popoldneva izpeljal kar pet od sedmih predvidenih plovov.


Dvodnevna regata v organizaciji Jadralnega kluba Pirat in sodelovanju Jadralne zveze Slovenije, je na prizorišče povabila jadralce razreda 470, Fireball in Flying Junior, za razred 420 pa je regata veljala kot odprto državno prvenstvo.

"Skupaj s strenerji smo se odločili, da naredimo raje več kratkih plovov. Tako so bili dolgi od 20 do 25 minut. Regatno polje smo postavili v obliki palice, enako, kot se vozijo regate za medalje. Naredili smo kratko štartno linijo, tako da so jadralci ostali bolj skupaj in s tem imeli občutek večjega števila jadrnic. V soboto smo v zelo lepih pogojih maestrala med 6 in 13 vozli naredili pet plovov, v nedeljo pa le en plov po vetru iz južne smeri. Kasneje je veter padel in bo 13.00 smo se odločili, da z regato zaključimo,"  je povedal Bojan Gale

V razredu 420 sta razmere v zalivu oba dneva najbolje izkoristili domačinki Celestina Sabadin in Veronika Franič in v nedeljo popoldne tako po skupno 6 plovih stopili na zmagovalne stopničke. Sledili sta jima Margherita Barro in Matilde Parladori na 2. ter Michela di Stefani in Jamila Cerdeira na 3. mestu (obe posadki SV Barcola Grignano).

V razredu 470 sta od treh prijavljenih posadk tekmovali le dve. Podobno kot v razredu 420 so tudi tu razmere najbolje izkoristili domačini: s petimi prvimi mesti in enim drugim sta slavila Rok Verderber (YC Portorož) in Matej Planinšič (JK Pirat). Sledila sta Miran Gustin in Samuel Kralj (JK Pirat / TPK Sirena).

V konkurenci štirih posadk, ki so se pomerile v razredu Firebal, je s kar šestimi prvimi mesti absolutna zmaga šla v roke Matiji Kocjančiču in Marku Volku (JK Olimpic / JK FJ SLO).