Portorož, 3.7.2019 - V Portorožu se je danes nadaljevalo mladinsko svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470. V podobnih vremenskih razmerah kot včeraj, z nekoliko blažjim maestralom, je jadralcem uspelo odjadrati pet regat, dve za moški oziroma mešani floti in tri za dekleta.

Podobno kot včeraj je tudi danes flota ostala na kopnem nekoliko dlje, kot je bilo sprva predvideno, potem pa se je termični maestral le dovolj okrepil, da je regatni odbor lahko pripravil polje za prvo današnjo regato. Fantje in mešane posadke so nadaljevale plove v rumeni in modri skupini, dekleta pa so jadrala posebej.

Vodja regatnega odbora Bojan Gale se je odločil polje danes postaviti nekoliko bolj v notranjosti Piranskega zaliva, prav pred središčem Portoroža: “Odločitev, da gremo notri, je bila narejena na podlagi ocene, da bi znalo tam lepo pihati, pa tudi na podlagi dejstva, da lahko ta del zaliva uporabljamo le še do petka, ker v soboto in nedeljo bo tukaj preveč prometno. Glede na jutrišnjo napoved, ki obeta burjo, bomo sigurno šli ven iz zaliva.”

Vetra je bilo manj od pričakovanj, nekje med 5-8 vozli, in je nekoliko obračal, a ne več kot za okoli deset stopinj, zato je regatni odbor med regatami ustrezno popravil regatno polje. Večinoma so bili v prednosti jadralci, ki so se odločili za levo stran regatnega polja, Bojan Gale pojasnjuje, zakaj: “Pri maestralu v našem zalivu leva stran skoraj vedno daje, zato tudi startne linije nismo postavili pravokotno na veter, ampak v takšnem primeru startno bojo vedno postavimo malenkost nižje, sicer bi se jadralci tam še bolj stepli. Po pravici povedano sem pričakoval, da bo vsaj v prvi regati kdo odšel proti desni, a leva je bila dejansko boljša.”

Po drugem dnevu sta z zmago v obeh današnjih plovih vodstvo še utrdila podprvaka z lanskega mladinskega svetovnega prvenstva, ITA 757 Giacomo Ferrari in Giulio Calabro (5 točk). Naša slovenska posadka Rok Verderber in Matej Planinšič, ki je včeraj začela odlično, je danes žal nadaljevala nekoliko slabše in z uvrstitvami na 17. in 11. mesto zdrsnila na skupno 9. mesto. Na drugo mesto se je prebila FRA 78 Jerome Demange in Luc Guimbertaud (11 točk), tretja je najboljše uvrščena mešana posadka ITA 54 Maria Vittoria Marcesini in Bruno Festo (13 točk).
Toni Rebec (JK Olimpic) in Matej Fras (JK Izola) sta na 53. mestu.

V ženski konkurenci sta vodilni Nemki GER 69 Luise Wansen in Helena Wansen še utrdili prednost (6 točk) pred Francozinjama FRA 77 Solenzo Mariani in Yooa Blacher (11 točk), bronasti z lanskega svetovnega mladinskega prvenstva FRA 19 Paola Amar in Marine Riou sta z 12 točkami tretji.


Za jutri je napovedana nekoliko močnejša burja, ki bo bolj odgovarjala težjim posadkam. Start je predviden za ob 10. uri zjutraj, moška in mešana flota pa bo razdeljena v zlato in srebrno skupino.

Rezultati: http://2019juniorworlds.470.org/en/default/races/race-resultsall
Uradna spletna stran prvenstva: http://2019juniorworlds.470.org/en/default/races/race
Facebook: Jadralni klub Pirat Portorož
Instagram: @jk:_pirat


FOTOGRAFIJE: Uroš Kekuš Kleva
https://www.dropbox.com/sh/83y3ouijlaoi11n/AADN5tcGrHULC63jaky6O9hXa?dl=0