Portorož, 7.7.2019 - Od torka do danes so se v Piranskem zalivu na mladinskem svetovnem prvenstvu za olimpijski dvosed 470 merili mladi jadralci za najprestižnejše svetovne naslove. Da bi jim ne bilo prav nič podarjenega, je danes, ko so bili na sporedu zaključno plovi, prav za najboljše še enkrat pihnilo in končna razvrstitev se je odločila šele prav v zadnji regati.

Po enajstih regatah kvalifikacijskih, in potem še finalnih plovov, je bil danes na sporedu veliki finale. Zaključne regate so imeli najprej jadralci, ki so se v zlati skupini uvrstili na 11. do 27. mesto, potem vsi tisti, ki so v preteklih dneh jadrali v srebrni skupini, njim pa sta sledili še regati za medalje za deset najboljših moških oziroma mešanih posadk ter tokrat kar za vseh dvanajst ženskih posadk. V regatah za medalje točke štejejo dvojno, zato so bile napake še toliko dražje.

Da bi bili karseda hitro nared za svoje zaključne plove, so danes jadralci drugega dela zlate skupine ter srebrne skupine odšli na morje nekoliko bolj zgodaj, in kar na vodi počakali, da je dovolj pihnilo za izpeljavo prvih dveh regat. Regati sta se odvili v šibkem maestralu moči okoli petih vozlov. Če bi organizator pisal scenarij, po katerem bi si zaželel za najboljše nekoliko več vetra, bi ga težko napisal bolje. Prvi start regate za kolajne za dekleta so izpeljali še v starem vetrnem vzorcu, a takoj po obratu prve privetrne oznake je veter tako močno spremenil smer, da so regato prekinili. Veter je v nekaj minutah ojačal s petih na približno 15 vozlov ter pihnil iz južnih smeri, tako da so dekleta svojo odločilno regato odjadrala hitro in napeto. V cilj sta prvi prijadrali Nemki GER 20 Theres Dahnke in Birte Winkel, drugi sta bili FRA 19 Paola Amar in Marine Riou in tretji Japonki JAP 12 Mano Udagawa in Ayano Kudo. Nemki GER 69 Luise Wansen in Helena Wansen sta regato za medalje zaključili na šestem mestu, kar je bilo več kot dovolj za osvojitev naslova svetovnih prvakinj, ki se jima je nasmihal že vse od začetka tega svetovnega prvenstva (32 točk). Srebrni sta FRA 19 Paola Amar in Marine Riou (37 točk) ter bronasti GER 20 Theres Dahnke in Birte Winkel (38 točk).

Še nekoliko bolj napeto je bilo v regati za kolajne za moške oziroma mešane dvojice, kjer je bila pred današnjim nastopom na tretjem mestu posadka FRA 10 Alexandre Demange in Paco Lepoutre. Francoza sta dobro jadrala od vsega začetka prvenstva in se ves čas držala znotraj oziroma tik pod prvo trojico, a očitno je nekaj nervoze pred tako pomembnim nastopom le opravilo svoje in startno linijo sta prečkala nekaj sekund pred startnim signalom, s tem pa si prislužila OCS in kar 22 kazenskih točk - stopničke so jima ušle in prvenstvo sta zaključila na skupnem petem mestu. Zmago je pravzaprav že včeraj neuradno slavila, danes pa le še potrdila italijanska posadka ITA 757 Giacomo Ferrari in Giulio Calabro - današnjo regato sta zaključila na tretjem mestu (23 točk). Srebro sta osvojila GER 22 Daniel Göttlich in Linus Klasen (60 točk), bron pa GER 74 Lucas Schlüter and Frederick Eichhorst (71 točk).

V kategoriji mešanih parov je slavila italijanska posadka ITA 54 Maria Vittoria Marchesini in Bruno Festo, skupno sicer na 7. mestu (90 točk). Srebro sta osvojila ITA 75 Andrea Totis in Alice Linussi na skupnem desetem mestu (106 točk) ter tretje v svoji kategoriji Poljaka POL 13 Seweryn Wysokinski in Hanna Dzik, sicer 15. v skupni razvrstitvi (113 točk).

Kot mlada Francoza sta tudi naša najboljša mlada jadralca razreda 470 Rok Verderber in Matej Planinšič nekoliko prehitela startni signal ter zaslužila 18 kazenskih točk, svoje prvo mladinsko svetovno prvenstvo pa zaključujeta na skupnem 17. mestu. Rok Verderber: “S svetovnim prvenstvom sva delno zadovoljna, vidi se napredek, ki sva ga naredila v zadnjih šestih mesecih, predvsem morava delati še na startih, kjer sva pustila zelo veliko število točk, pa tudi v močnem vetru nama manjka še veliko treninga. V naslednjih mesecih bova morala hoditi na veter in val, trenirati starte in za naslednjo sezono upati, da bo šlo vse po načrtih.”

Druga slovenska posadka, Toni Rebec in Matej Fras, ki sta v tem razredu pred tem svetovnm prvenstvom naredila zgolj nekaj treningov, se je držala dobro in končala na skupnem 51. mestu.

Dimitris Dimou, predsednik Mednarodne zveze 470: “Zelo sem zadovoljen, vse je potekalo gladko, tako na vodi kot na kopnem, zmagale so najboljše ekipe, imeli smo raznolike jadralne pogoje, infrastruktura tukaj je odlična, tudi organizacija je bila odlična, vse je potekalo gladko in sam nisem imel nobenih skrbi.”

Marjan Matevljič, predsednik JK Pirat: “Mislim, da smo lahko s to organizacijo zadovoljni, nismo imeli zapletov, moram se zahvaliti prijateljskima kluboma iz Trsta, Sireni in Barcolam, ki sta nam zelo pomagala s tehnične strani, z ekipo in z opremo, bili so zelo profesionalni v svojem delu, seveda se moram zahvaliti tudi naši ekipi, ki je bila odlična. Tudi s strani jadralcev, trenerjev in funkcionarjev zveze smo dobili same pohvale, tako da smo zadovoljni.”