Portorož, 6.7.2019 - Piranski zaliv je v dneh mladinskega svetovnega prvenstva za olimpijski dvosed 470 mladim jadralcem ponudil vse od maestrala, močne burje do današnjega juga, tako da je bilo res za vsakogar nekaj. Danes so zaključili s finalnimi plovi, jutri se svetovno prvenstvo z regatami za kolajne končuje.

Danes je vsaka skupina - zlata, srebrna in za dekleta - odjadrala še po en plov, jutri pa jadralce čaka regata za kolajne za deset najboljših moških oziroma mešanih posadk, ter za vseh 12 ženskih posadk. Ostali jadralci in zlate oziroma srebrne skupine, ki so se uvrstili na mesta od enajstega dalje, bodo odjadrali svoji regati za končno uvrstitev.

Tudi danes so jadralci pred odhodom na morje morali počakati, da je veter, tokrat z juga, napolnil regatno polje. Bilo ga je za okoli deset do dvanajst vozlov, zato je bilo dovoljeno prosto ‘pumpanje’. Napetost pred zadnjo regato narašča, zato smo videli nekaj prestopov startne linije, ki so jim sledili ponovljeni starti na črno zastavo, ki so jih mladi jadralci vzeli resneje in odjadrali brez napak.

Najboljša slovenska posadka SLO 21 Rok Verderber in Matej Planinšič, 14. po včerajšnjem dnevu, je danes na žalost zaradi nekoliko slabšega starta končala na 19. mestu, a sta s prikazanim jadranjem, kot optimistično in vzpodbudno pove njun trener Mitja Mikulin, lahko več kot zadovoljna.

Mitja Mikulin: “Že skozi celo prvenstvo je veter zelo podoben, vedno je treba dobro startati in potem izbrati levo stran, ker je tam več vetra. Danes start fantoma žal ni uspel, a sta se borila do konca in končala na 19. mestu, skupno pa sta 15., s čimer je cilj izpolnjen, saj smo potihoma verjeli, da se lahko uvrstita v prvo petnajsterico. Jutri imamo še zadnji plov, da to petnajsterico potrdimo. Želel bi povedati, da sta fanta pred šestimi meseci šele začela jadrati skupaj, imata še veliko težav sama s sabo, ukvarjata se s podrobnostmi, kot so kam postaviti noge, kako se obračati po jadrnici - zaradi česar se še ne uspeta dovolj zbrati za najboljše taktične odločitve. Glede tega imajo seveda prednost nekatere druge posadke, ki jadrajo skupaj že po šest, sedem let. Naša jadralca sta na regatah naredila vsega skupaj kakšnih petdeset startov, medtem ko so jih bolj izkušene posadke, proti katerim te dni jadrata, naredile preko dva tisoč. Zaradi slabšega današnjega starta zato razočaranje ni potrebno, napredek je viden, močno sta napredovala že od zadnjega evropskega članskega prvenstva, naš naslednji cilj pa je uvrstitev med deseterico na prihajajočem evropskem prvenstvu.”

Italijana ITA 757 Giacomo Ferrari in Giulio Calabro sta danes ponovno zmagala z veliko prednostjo in s 17 točkami še utrdila vodstvo pred nemško posadko GER 22 Daniel Göttlich in Linus Klasen, ki ima 44 točk. Na tretjem mestu ostajata FRA 10 Alexandre Demange in Paco Lepoutre s skupno 62 točkami.
Toni Rebec in Matej Fras, ki jadrata v srebrni skupini, sta danes zaključila na 19. mestu in ostajata na skupnem 52. mestu.

V ženski konkurenci v vodstvu po današnji zmagi ostajata Nemki GER 69 Luise Wansen in Helena Wansen, ki imata skupaj 20 točk, na drugem mestu sta Francozinji FRA 19 Paola Amar in Marine Riou s 33 točkami in na tretjem GER 20 Theres Dahnke in Birte Winkel s 36 točkami.

Jutri bosta torej na sporedu regati za kolajne za deset najboljših moških oziroma mešanih posadk ter za vseh 12 deklet, ter dve regati za končno razvrstitev ostalih jadralcev - ena za jadralce od 11. do 27. mesta v zlati skupini ter druga za srebrno skupino.

JAKICA JESIH

Rezultati: http://2019juniorworlds.470.org/en/default/races/race-resultsall
Uradna spletna stran prvenstva: http://2019juniorworlds.470.org/en/default/races/race
Facebook: Jadralni klub Pirat Portorož
Instagram: @jk:_pirat


FOTOGRAFIJE: Uroš Kekuš Kleva
https://www.dropbox.com/sh/qxfw5cnobohgflz/AAAjX3V47DHqxrYaQm-trzLUa?dl=0