Portorož, 5.7.2019 - V Portorožu, kjer se ta teden odvija mladinsko svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470, so jadralci danes odjadrali še dva plova kvalifikacijskih regat pred nedeljsko regato za odličja.

Danes so jadralci na regatno polje pred Bernardinom odšli nekoliko kasneje, že v popoldanskih urah, ko se je maestral dovolj ustalil, da je regatnemu odboru omogočil postavitev primernega polja. Kot smo videli že v prejšnjih regatnih dneh v podobnih pogojih, in kot je tudi običajno v našem zalivu, je tudi tokrat zmagovalna strategija jadralce po startu odpeljala proti levi, v smer proti sredini zaliva. Te taktike so se več ali manj posluževali vsi, z redkimi izjemami, ki pa se jim odločitev ni obrestovala.

Po nekaj vroče krvi na startih, zaradi katerih se je vodstvo regate nekajkrat odločilo razobesiti črno zastavo, ki bi tiste, ki bi bili ob strartu preko linije, avtomatično diskvalificirala, so danes uspeli izpeljati po dve regati za vsako skupino - zlato, srebrno in za dekleta. Tako je prvenstvo uspešno tudi glede števila izpeljanih regat, saj imajo trenutno eno celo v dobrem.

Tudi danes sta - kljub dotiku startne oznake in odkupu za napako - odlično jadrala Italijana ITA 757 Giacomo Ferrari in Giulio Calabro. Prvemu startu v samem začelju flote navkljub sta uspela končati regato na osmem mestu, v drugi sta zmagala. S skupnim številom 16 točk sta še utrdila vodstvo z velikansko prednostjo pred nemško posadko GER 22 Daniel Göttlich in Linus Klasen, ki ima 41 točk. Do velike spremembe je prišlo na trejem mestu; doslej tretjeuvrščena (mešana) posadka ITA 54 Maria Vittoria Marcesini in Bruno Festo je po današnjem slabšem jadranju (končala sta na 18. in 25. mestu, kar je tudi njun doslej najslabši rezultat), zdrknila na skupno 6. mesto, medtem ko se je na tretje povzpela FRA 10 Alexandre Demange in Paco Lepoutre s skupno 60 točkami.

Naša najboljša posadka SLO 21 Rok Verderber in Matej Planinšič je danes v prvem plovu jadrala odlično in končala na drugem mestu, medtem ko je bila v drugem plovu nekaj časa še med prvimi, kasneje pa zaradi slabše taktične odločitve pri izbiri strani regatnega polja nekoliko izgubila in končala na 15. mestu, skupno sta zdaj na 14. mestu.

Rok Verderber: “Danes smo naredili dve regati, po prvi sva bila na odličnem drugem mestu, v drugi pa sva prišla na gate okoli četrtega do šestega mesta, potem pa nama jo je malo zagodel veter v drugi orci in končala sva na 15. mestu. Na žalost je ta regata nekoliko pokvarila dobro voljo.”

Toni Rebec in Matej Fras, ki jadrata v srebrni skupini, sta danes oba plova zaključila na 25. mestu in sta na skupnem 52. mestu.

V ženski konkurenci ni presenečenj - vodilni Nemki GER 69 Luise Wansen in Helena Wansen sta danes dvakrat zmagali in s skupnim izkupičkom 19 točk še povečali svojo prednost pred Francozinjama Francozinji FRA 19 Paola Amar in Marine Riou, ki sta se na drugo mesto prebili z včeraj tretjega in imata skupaj 30 točk. Na tretjem mestu je GER 20 Theres Dahnke in Birte Winkel z 34 točkami.

JAKICA JESIH


Rezultati: http://2019juniorworlds.470.org/en/default/races/race-resultsall
Uradna spletna stran prvenstva: http://2019juniorworlds.470.org/en/default/races/race
Facebook: Jadralni klub Pirat Portorož
Instagram: @jk:_pirat


FOTOGRAFIJE: Uroš Kekuš Kleva
https://www.dropbox.com/sh/gyw4no1jd6hodvn/AABQzMuwi3MtnhK745l6PS9Xa?dl=0