Portorož, 4.7.2019 - V Portorožu, kjer se že ves teden odvija mladinsko svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470, je današnja burja prinesla nekoliko osvežitve, pa tudi vznemirljivejšega jadranja. Regatno polje je jadralce odpeljalo nekoliko bolj na odprto in obiskovalcem Pirana ponudilo izjemen razgled na živahno floto olimpijskih dvosedov.

Regatni odbor pod vodstvom Bojana Galeta je danes za vse tri skupine - za zlato in srebrno za moške in mešane posadke ter za žensko skupino - pripravil tri plove. Odlične regatne razmere je bilo treba izkoristiti in mladi jadralci so se v burji, ki je na trenutke presegla 20 vozlov, in precejšnjem valu, večinoma dobro znašli in tudi vidno uživali, ko jih je z vetrom nosilo celo tudi s prav takšno hitrostjo.

Bojan Gale: “Danes smo imeli prvi dan finalnih plovov, jadralci so bili razdeljeni v zlato in srebrno skupino ter dekleta v svojo. Začeli smo nekoliko bolj zgodaj kot prejšnje dni, že ob 10h, saj smo pričakovali, in tudi imeli, burjo. Naredili smo tri regate, tako da imamo trenutno eno regato v dobrem, saj za jutri, in še bolj za soboto, pričakujemo nekoliko slabše jadralne razmere. Danes je pihalo med 13 in 18 vozli, na zunanji strani polja so posamezni sunki vetra dosegli 25 vozlov, in upam, da so jadralci res uživali.”

Današnje razmere so bile načeloma bolj pogodu težjim in bolj izkušenim posadkam, a izkazalo se je, da se najboljši dobro znajdejo v vseh pogojih. Podprvaka z lanskega mladinskega svetovnega prvenstva, ITA 757 Giacomo Ferrari in Giulio Calabro, nadaljujeta svoj zmagoviti pohod, in sta po včerajšnjih dveh zmagah novi dve prijadrala tudi danes. S tem sta še utrdila vodsto in imata skupaj le 8 točk. Na začasne stopničke sta se vrnila Nemca GER 22 Daniel Göttlich in Linus Klasen, ki sta s 30 točkami trentno druga, zgolj s točko zaostanka jima na tretjem mestu sledi najboljše uvrščena mešana posadka ITA 54 Maria Vittoria Marcesini in Bruno Festo (31 točk).
Naša posadka SLO 21 Rok Verderber in Matej Planinšič, ki se je z dobrim jadranjem v kvalifikacijskih plovih uvrstila v zlato skupino, je danes zaključila na 18., (19.) in 13. mestu ter je trenutno na skupnem 18. mestu.
Toni Rebec in Matej Fras jadrata v srebrni skupini in sta danes svojo uvrstitev za dve mesti izboljšala, trenutno sta na 51. mestu.

V ženski konkurenci sta vodilni Nemki GER 69 Luise Wansen in Helena Wansen tudi danes jadrali odlično in še utrdili položaj vodilnih (17 točk). Na drugem mestu je prišlo do spremembe, mesto sedaj zasedata Nemki GER 20 Theres Dahnke in Birte Winkel (22 točk), tretji sta Francozinji FRA 19 Paola Amar in Marine Riou s 23 točkami.


Jutri spet pričakujemo maestral, start pa verjetno okoli prve ure popoldne, morda celo nekoliko kasneje.