V Gdyniji na Poljskem se je v petek 19. julija za 409 jadralcev iz 66 držav zaključilo 49. Mladinsko svetovno prvenstvo. Na prvenstvu sta barve Slovenije zastopali Celestina Sabadin (JK Pirat) in Veronika Franič (JK Olimpic).
Po prihodu v poljsko Gdynio in prvih pripravah se je z nedeljsko otvoritveno slovesnostjo, kjer so jadralci iz 66 držav simbolično združevali morja in kopenske vode, začelo zares.
V razredu 420 prvi tekmovalni dan dekleti nista jadrali zaradi prešibkega vetra. Naslednjega dne pa sta se bolj kot z jadranjem morali ukvarjati z nastavitvami barke. Kljub pričakovanjem in volji pa se nista uspeli otresti smole. Z nekaj dobro odjadranimi plovi v sredo in četrtek sta sicer nekoliko napredovali, a ne dovolj, da bi uresničili svoje želje. "To je bilo najino prvo mladinsko svetovno prvenstvo. Zadovoljni sva, da sva dobili priložnost zastopati Slovenijo na svetovni ravni. Regate so trajale pet dni, od tega smo dekleta jadrale samo štiri. Skoraj vsak dan je pihal podoben termični veter, ki je bil močnejši prva dva dni. Najin prvi dan jadranja sva imeli težave z nastavitvami barke, ki pa sva jih do drugega dneva uspele popraviti. Vse štiri dni pa so nama težave povzročali starti, zaradi pomanjkanja regat in treningov. Veseli sva, da sva lahko jadrali v močni mednarodni konkurenci, kljub temu, da sva na koncu zabeležili ne ravno dobro uvrstitev," je ob koncu prvenstva povedala krmarka Celestina Sabadin.
Dekleti sta v spremstvu trenerja Mitje Mikulina že v soboto ponoči krenili proti Španiji, kjer se bosta udeležili mladinskega evropskega prvenstva za jadralna razreda 420 in 470. Njima ter fantovskima posadkama Rok Verderber in Matej Planinšič (470) ter Dan Belnger in Jakob Musa Olivieri (420) želimo veliko sreče in ugodnega vetra!


Rezultati