Prvi vikend v decembru se v Puli odvija ena večjih evropskih regat za optimiste - regata Svetog Nikole, s katero se zaključuje koledarsko leto regat in odpira nova sezona, saj je ravno ta regata prva izbirna za novo reprezentanco, ki bo Slovenijo zastopala na evropskem in svetovnem prvenstvu. Regata je specifična tudi po bližini nizkocenovnega hotela, v katerem je nastanjena večina ekip, in tako je adventni živ-žav na vrhuncu.

Žal letos ni bilo najlepšega vremena za jadranje in v petek, kljub vztrajnosti tekmovalcev, veter ni prebil nizke oblačnosti. V soboto je regatni odbor s Slovencem Bojanom Galetom na čelu uspel nagraditi potrpežljivo čakanje mladih jadralcev na morju in izpeljal vsaj en plov, za kar je potreboval kar štiri uspešne štarte, saj je bilo skoraj 400 optimistov razdeljenih v štiri skupine. Še najboljše jadralne pogoje je ponudila nedelja, ki se prav tako ni kopala v soncu, a omogočila dovolj vetra, da so izpeljali še dodatne tri plove in tako najslabšega brisali.

Končne rezultate lahko intepretiramo na dva načina. JK Pirat, ki je imel lani le enega reprezentanta, bi po tej regati imel kar štiri, od tega je bil Svit Dujmovič Šterpin celo najbolje uvrščeni Slovenec. Poleg njega bi reprezentančni dres oblekli tudi Ana Planinšič, Toni Benčič in Rok Kovačič. To je zagotovo lep uspeh naših jadralcev.

A drugačen pogled na absolutno razvrstitev nam pokaže, da je bilo pred prvim Slovencem kar 22 jadralcev s tujine, pretežno Italijanov, katerih je bilo kar pet med prvimi sedmimi. Zmagala je znanka slovenskega trenerja Dragana Gašiča iz Barkovel, Lisa Vucetti.

Če si zadamo višji cilj in ne zgolj uvrstitve v reprezentanco, amapak tudi dober nastop v mednarodni konkurenci, nas v pripravljalnem obdobju na novo sezono čaka še veliko trdega dela. A zdaj je pred našimi jadralci zaslužena pavza vse do sredine januarja, ko bodo lahko vikende namenili druženju, igri in drugim športom. Vse z namenom, da se v novo sezono poženejo s še večjo željo po jadranju na vse višjem nivoju.

Na drugem regatnem polju iste regate so nastopali laserji v vseh treh velikostnih kategorijah. Med 102 konkurenti laserjev 4.7 je zmagala Alenka Valenčič iz JK Burja, slovenski rezultat pa sta dopolnila Luka Zabukovec iz koprskega Jadra na 4. mestu in Jernej Flandja iz JK Olimpic Izola.

Med 65 radiali Slovenci nismo uspešno konkurirali tujcem; oder so si razdelili Grk, Ciprčan in Hrvat. V konkurenci zgolj trinajstih standardov pa Slovenci, kljub temu, da smo s tem razredom prišli z Vasilijem Žbogarjem do prve olimpijske medalje v jadranju, tokrat nismo imeli predstavnikov.

Matevž Ravnikar