Od 5. do 8. decembra 2019 je v italijanski Imperiji potekala jubilejna zimska regata, ki so se je udeležile tudi tri slovenske posadke v prehodnem mladinskem razredu 420. Imperia Winter regatto je letos že 30. zapored organiziral Yacht Club Imperia za jadralna razreda 420 in 470.

Velik mednarodni dogodek je v mesto, ki je le lučaj stran od mondenega Sanrema, pripeljal številne mladinske posadke iz Evrope in drugod. In vse kaže, da je za štiri dni Imperia postala evropska zimska prestolnica jadranja.

V sredi pisane množice več kot 400 mladih športnikov iz kar 12 držav je svoje moči pomerilo tudi šest slovenskih jadralcev v spremstvu trenerja Mitje Mikulina - dekliška posadka Celestina Sabadin (JK Pirat) in Veronika Franič (JK Olimpic) ter moški posadki Dan Belinger (JK Pirat) in Jakob Musa Olivieri (JK Olimpic) ter Martin Fras (JK Izola) in Toni Rebec (JK Olimpic).

Vse tri dni so bolj kot ne čakali na veter in kasneje uspeli po šibkem vetru med 4 in 7 vozli odpeljati skupno 4 plove.
Dekleti sta si prvi dan prislužili šolski »cvek« (UFD), ki sta ga z vso vnemo poskušali popraviti do nedelje. V konkurenci 40 posadk sta z enakim številom točk kot četrto uvrščena posadka pristali na 6. mestu.

Dan Belinger in Jakob Musa Olivieri sta regato zaključila na skupno 42. mestu ter 6. v konkurenci U17. Martin Fras in Toni Rebec pa sta regato zaključila na skupno 44. mestu.

V moški konkurenci so vrh lestvice zaznamovale francoske posadke, Lucas Teillet in Maxim Pisseloup (ASPTT Marseille), pred Ange Delerce in Timothée Rossi (SRA) in Victor Le Penven in Iban Cornic (’ASN Perros).

Pri dekletih sta zmago osvojili Italijanki Margherita Barro in Matilde Parladori (SVBG), pred Francozinjama Elso Watrin in Caroline Sonneville (CN Rennes) in Nemkama Anno Rieckof in Charlotte Sperling.

Katja Bertok
Foto: Mitja Mikulin in Yacht Club Imperia