V nedeljo, 23. februarja 2020, se je v Sanremu zaključila tradicionalna regata Carnival race, ki jo v Marini degli Aregai organizira Yacht Club Sanremo. Regata je v mesto cvetja in glasbe privabila več kot 160 mladinskih posadk jadralnega razreda 420 in 470 iz skupaj 10 držav. Med njimi tudi tri posadke, ki so v Italiji razgnile jadra s slovenskimi barvami: Celestina Sabadin (JK Pirat) - Veronika Franič (JK Olimpic), Dan Belinger (JK Pirat) - Jakob Musa Olivieri (JK Olimpic) ter Caterina Sedmak in Mia Skerlavaj (JK Pirat). »Regato, eno najmočnejših v svetovnem merilu za razred 420, smo vzeli kot dober trening, saj je sezona šele na začetku,« je ob vrnitvi povedal Mitja Mikulin, spremljevalec in trener slovenskih posadk.


Četrtkovo dopoldne je jadralcem naklonilo odlične razmere; pozdravil jih je zmeren vzhodni veter med 10 in 12 vozli, ki je za seboj ustvaril zahteven in oster val. Po optimistično odpeljanem prvem plovu je veter upadel in dan se je zaključil z dvema plovoma za razred 470 ter 420 (fantje), dekleta pa so ostala brez možnosti za drugi poizkus. »V danih razmerah sta se dekliški posadki dobro znašli, fantovska žal nekoliko manj,« pojasni Mikulin.

V petek je sicer nekoliko šibkejši vzhodnik vztrajal, znova ustvaril zahteven val, kar je konec dne pomenilo skupno pet plovov za vse skupine na morju ter tako tudi odbitek najslabšega rezultata. Dekleta so razmere na morju dobro izkoristila, fantje pa so imeli nekaj težav s hitrostjo. 

V soboto so na morje krenile štiri skupine jadralcev: 420 open zlata in srebrna skupina, 420 ženske in 470. Čudovito sonce in srednje rahel veter iz zahodne smeri med 5 in 10 vozli sta predzadnji dan pustne regate ustvarila odlične pogoje za izvedbo treh regat. V slovenskem taboru pa je kljub nekoliko slabšim sobotnim uvrstitvam vendarle prevladal optimizem, saj sta dekleti Celestina Sabadin in Veronika Franič ostali še vedno tik pod vrhom lestvice, le za Poljakinjama Korsak - Cendrowska, in Grkinjama Vartholomaiou - Mataxia. »Potrebno je bilo narediti čim manj napak: Celestina in Veronika sta se kar dobro znašli in tudi v težkih situacijah uspeli končati plove med prvo deseterico. Caterini in Miji pa je žal zmanjkalo nekaj hitrosti, tako da sta se trudili ostati v stiku z najboljšimi. Moška posadka se je zbrala in predzadnji dan odvozila tri solidne regate,« je o svojih varovancih povedal Mikulin.

Kljub željam in pričakovanjem po boljšem rezultatu, so v nedeljo jadralci zaradi premalo vetra ostali na kopnem. Carnival race 2020 se je tako zaključil s sobotnimi rezultati. »Z regato sem kar zadovoljen, glede na to da smo sezono šele začeli in naredili letos vsega nekaj treningov. Predvsem z rezultati deklet sem zadovoljen, moška posadka pa zmore veliko več kot je tokrat pokazala. Videl sem, kje smo in kaj moramo popraviti, tudi do naslednje regate na Lošinju,« je misli sklenil Mikulin.

420 woman:
Celestina Sabadin in Veronika Franič, 3. mesto (2 / 15 / 1 / 11 / 10 / 5 / 30.0)
Caterina Sedmak in Mia Skerlavaj, 29. mesto (17 / 56 UFD / 7 / 56 BFD / 33 / 31 / 25)

420 open:
Dan Belinger in Jakob Musa Olivieri, 15. mesto Silver Group (35 / 33 / 39 / 41 / 48 / 3 / 13 / 7)

Več na: https://www.yachtclubsanremo.it/regata/420-470-the-carnival-race-4/

Katja Bertok, JK Pirat