Na Ptuju se je v nedeljo, 7. junija 2020, s finalnimi regatami zaključilo odprto ekipno državno prvenstvo razreda optimist. V lepem, sončnem vremenu, z jugozahodnim vetrom med 8 in 15 vozli hitrosti, so posadke odjadrale bronasti finale za ekipe med 9. in 12. mestom, srebrni za ekipe med 5. in 8. mestom ter zlati finale za ekipe na prvih štirih mestih.

Po hudem boju so državni prvaki postali jadralci ekipe JK Jadro Koper 1, drugo mesto je dosegla ekipa JK Burja Izola 1, tretje JK Pirat Modri (Ana Planinšič, Svit Dujmovič Šterpin, Vid Magister in Rok Kovačič), četrto mesto pa je zasedla ekipa JK Olimpic.


Letošnje Ekipno državno prvenstvo v ekipnem jadranju za razred Optimist je postreglo s precej realnimi rezultati glede na moč ekip, kjer jadralno znanje posameznika nima takšnega pomena kot složnost ekipe. Naša najboljša četverka na kriterijski letvici le malenkost zaostaja za Koprčani in je poskušala z naskokom pred tretjimi, jadralci Burje. A očitno to ni bilo dovolj za uspešno jadranje v finalinih dvobojih, kamor so se naši uvrstili še vedno kot drugi. Pretirana gorečnost nekaterih v ekipi je naredila toliko zmede, da smo kot ekipa pokazali manj kot zmoremo kot seštevek individualcev in zasedli pošteno 3. mesto med dvanajstimi ekipami iz Slovenije. Zmaga je pripadla Kopru, srebro so si z dobro komunikacijo in disciplino prislužili jadralci iz izolske Burje. S 4. mestom so bili zadovoljni v Olimpicu.

Mlajši jadralci Pirata (Teo Gerželj, Roža Sabadin, Žiga Cepak) so imeli svojo ekipo, kateri se je zadnji trenutek priključil še neizkušen Leo Čurčić, ki je uskočil ob nenapovedani odpovedi Tonija tik pred ekipnim prvenstvom in si enako kot drugi želel uspeha ekipe. Kljub neenakemu znanju so se uspešno spodbujali, si pomagali in si po round robinu skoraj priborili finale najboljše četverice, kar bi bila prava senzacija. Padec zbranosti v zadnjih dvobojih jim je ponagajal tudi na finalni dan in tako so končali na 6. mestu, kar še vedno predstavlja boljšo polovico, kjer so samo še Koprčani imeli dve ekipi (1. in 5.).

Ekipni pokal je domov odnesel Vid, ki se je s tem poslovil od optimista in bo v bodoče jadral s Tonijem v razredu 420, v katerem jima želimo veliko lepega in uspešno nastopanje na regatah.

Matevž Ravnikar
Foto: jzs.si