PORTOROŽ, 20. oktober 2019 - Razmeroma sončen jesenski vikend je v Portorožu pozdravil blizu 180 mladih jadralcev na tradicionalni Halloween regati razreda optimist, ki jo Jadralni klub Pirat iz Portoroža organizira zdaj že osmo leto zapored. Letošnja regata je obenem za slovenske jadralce štela tudi kot državno prvenstvo.

Vse tri dni so v zalivu prevladovali vetrovi južnih smeri, ki so organizatorju do zgodnjega popoldneva v nedeljo omogočili izpeljavo prav vseh devet načrtovanih plovov. 175 avanture željnih mladih jadralcev iz Avstrije, Madžarske, Italije, Slovaške in Slovenije so v nedeljo na osnovi doseženih točk v prvih plovih razdelili v zlato in srebrno skupino. Z veliko dobre volje in željo uvrstiti se čim više so napeli jadra in se tako podali v še zadnji lov na priložnosti, ki jih je ponujal veter.

Z odličnim nastopom si je zmago zasluženo prijadral Italijan Kim Magnani (SN Laguna), na drugo mesto se je uvrstil Maj Petrič (JK Jadro Koper), tretji pa je bil Giuseppe Montesano (TPK Sirena). Najboljša deklica je bila Yelyzaveta Levandovska (PD Piran), pred Auroro Ambrož (JK Cupa) in Aljo Petrič (JK Jadro Koper).

Med kadetinjami je slavila Zala Sterni (TPK Sirena), pred Isabello Cavallari (SN Pietas Julia) in Livio Holesovo (SVK). Med kadeti je bil najboljši Giuseppe Montesano (TPK Sirena), drugi je bil Francesco Tesser (Triestina della vela), tretji pa Tristan Gardossi (YC Adriaco).

Novi državni prvaki pa so:

Fantje
1. Maj Petrič (JK Jadro)
2. Valentin Štravs (JK Jadro)
3. Svit Dujmovič Šterpin (JK Pirat)

Dekleta
1. Yelyzaveta Levandovska (PD Piran)
2. Alja Petrič (JK Jadro)
3. Tarin Pečar (JK Jadro)

Kadeti, državni prvaki:
1. Mark Rodica (JK Burja)
2. Žan Ogrizek (JK Olimpic)
3. Marko Balaban (JK Burja)

Kadetinje, državne prvakinje:
1. Roža Sabadin (JK Pirat)
2. Brina Pečar (JK Jadro)
3. Lara Hummel (JK Jadro)

Bojan Gale, vodja regatnega odbora: "Imeli smo tri izjemno lepe dneve jadranja in veliko sreče z vetrom, saj smo na morju v celoti izpeljali načrtovan program. Tudi trenerji in jadralci, sodeč po odzivih, odhajajo zadovoljni. Tako sodniki kot celoten regatni odbor smo pravzaprav tu v službi jadralcev, zato smo v tem duhu tudi poskušali narediti vse kar je bilo v naših močeh, da so bili z našim delom - tako na morju kot na kopnem - zadovoljni."

Marjan Matevljič, vodja organizacijskega odbora regate: "Veseli smo, da smo v tako idealnih pogojih zaključili Haloween regato in državno prvenstvo obenem. Skupno smo opravili kar devet kvalitetnih regat, ki so postregle s pravimi zmagovalci. Letos je sicer nižja zastopanost tujih jadralcev. Pogrešamo zlasti Avstrijce, ki smo jih tu vedno z veseljem sprejeli." 

Foto: Stefano Lusa
Galerija